Prenova hiše ali stanovanja

Prenova hiše ali stanovanja

  • 18.11.2014

Prenova stanovanja je projekt, ki se ga vsak iz med nas loteva na drugačen način in skozi njega spoznava najrazličnejše težave, rešitve, materiale, tehnike itd.

Odvisno pa je tudi od tega, ali se projekta loteva sam, ali s pomočjo biroja za notranji dizajn in izvajalcev, kar seveda tako stroškovno kot tudi časovno prinaša manj težav.

Najbolje je, da se projekta lotimo po fazah in se vsaki posebej posvetimo do te mere, da poiščemo najugodnejše rešitve (cena materiala glede na kvaliteto, najboljši izvajalci in da si vse skupaj časovno opredelimo).

Seveda si moramo najprej stroškovno opredeliti in si zamisliti kakšen je najmanjši oz. najvišji znesek, ki smo ga pripravljeni vložiti v prenovo in ali je sploh potreben notranji oblikovalec. Vprašanje pa se postavlja tudi v zvezi s tem kaj sploh je potrebno v tem stanovanju zamenjati oz. kaj je dotrajano do te mere, da ne služi več svojemu namenu.

Prenova stanovanja pa je širok pojem, saj lahko že z manjšimi posegi popolnoma spremenimo videz, način in kvaliteto bivanja v samem prostoru.

Odločiti se moramo do kakšnega nivoja oz. stanja želimo prenoviti oz. zamenjati opremo:

  • če je stanovanje novo oz. je delno opremljeno in je vanj potrebno dodati samo določene elemente pohištva, tekstilij in dekorja.
  • stanovanjska enota je nova, vendar v njej ni ničesar razen strojnih inštalacij, električnih inštalacij in po možnosti še keramika, ki nam ni všeč.
  • ali je stanovanje novo, opremljeno pa si vseeno želimo zamenjati določen del opreme ali pa na novo postaviti razporeditev v stanovanju zaradi drugačnih potreb novo vseljenih lastnikov ali v pričakovanju novega družinskega člana.
  • stanovanje je staro, dotrajano in nujno potrebno prenove vse od tlakov, inštalacij, stenskih oblog, talnih oblog, oken, vrat…itd.

To vse so vprašanja, ki posamezne projekte ločujejo med seboj, predvsem pa je zelo pomembno to, da znamo izražati svoje želje in, da se zavedamo kakšne so dejansko naše potrebe in zmogljivosti bivalne enote. Zelo priporočamo, da si vse ugotovitve, želje, videnja, ideje in ostale stvari zapisujete v kakšen blok ali na računalnik, saj vam bo to skozi različne faze prenove prišlo še kako prav, pa ne glede na to ali si boste stanovanje oz. bivalno enoto opremljali sami ali pa boste za prenovo izbrali notranjega oblikovalca.