fbpx

2. del - prenova stanovanja - talne obloge

V drugem delu bi se radi osredotočili na prenovo hiše oz. prenovo stanovanja in pripadajočih notranjih bivalnih prostorov.
Vsak prostor v našem domu je seveda zgodba zase oz. ima svoj pomen in funkcijo, so pa določene stvari, ki jih predvsem v modernem stilu vedno večkrat povezujemo skozi vse prostore - TLAKI oz. TALNE OBLOGE.
V prejšnjem stoletju so se ljudje le malo ozirali na notranje oblikovanje, predvsem je bilo pomembno to, da je prostor čim večji in da je funkcionalen za bivanje. Zato so bile tudi talne obloge temu primerne oz. je skoraj vsak prostor imel različne talne obloge. Te so bile po možnosti še različnih barv, s čimer ni nič narobe, če gre za določeno premišljeno skladje med njimi.

 

Najnovejši materiali, premazi in njihova obdelava pa omogočajo veliko bolj odporne talne obloge, ki jih praktično lahko uporabljamo skoraj po vseh prostorih v naši bivalni enoti.
Predvsem se trenutno trendi nagibajo k naravnim materialom, kot so les, kamen in ostale izpeljanke ali njihove kombinacije.
Kako kupiti kvalitetno in stroškovno ugodno talno oblogo, je vprašanje, ki si ga na začetku obnove postavlja vsak iz med nas, pa naj gre za tapison ali parket … izbire je ogromno.
Najbolje je takšne stvari kupovati po priporočilu ali pri pooblaščenem prodajalcu oz. podjetju z dolgoletno tradicijo, saj je poleg same talne obloge in njene kvalitete pomembna celotna storitev, ki jo ponuja podjetje (polaganje, vzdrževanje, garancija, morebitne menjave ...).

 

 1. ŽELJE

   
  Razmislimo o naših željah in potrebah - ali potrebujemo keramiko ali parket, kakšne obloge naj uporabimo v dnevni sobi? Ali otroci potrebujejo mehke, manj občutljive talne obloge? Ali v kopalnici nujno potrebujemo keramiko? Sanjamo o kuhinji s toplo in udobno talno oblogo? Si želimo več naravnega, obnovljivega ali umetnega materiala v prostorih?
   
 2. POSTAVITE

   
  Načrtujmo postavitev opreme. Svojo domišljijo osvobodimo spon obstoječe razporeditve prostorov. Ko temu sami nismo kos, poiščimo pomoč, tako da nam svetuje arhitekt za notranjo opremo oz. notranji oblikovalec. Porušimo predelne stene in postavimo nove. Pri načrtovanju opreme ne pozabimo na projekt osvetlitve, ki je pogosto zapostavljen, pa vendar ustrezna svetloba ustvarja ambiente bolje kot designersko pohištvo. Pomembna je tudi pravilna razporeditev instalacij. Kuhinje ne organiziramo okrog vodovodnega odtoka, ampak odtok prilagodimo kuhinji.
   
 3. MATERIALI

   
  Zamislimo si celostno podobo našega bodočega bivalnega okolja, ne opremljajmo vsakega prostora posebej. Parket naj bo usklajen z ostalimi elementi z vidno strukturo lesa, tudi z okni in vrati. Z belim stavbnim pohištvom ne bomo zgrešili, če za ostale odločitve potrebujemo več časa.
   
 4. BARVE

   
  Barve bodo naše bivališče popestrile in osvežile. Navdahnile ga bodo z novo energijo. Ko izbiramo barvo pohištva ali talnih oblog, se ne ozirajmo na trende, ampak na naše počutje in odzive na različne barvne odtenke. Če imamo radi spremembe, se odločimo za obarvane stene, prevleke na zofi in stole. Tu smo lahko pri izbiri zelo pogumni, saj te elemente zlahka zamenjamo. Dražje pohištvo pa v tem primeru izberemo v nevtralnih tonih.
   
 5. ŽIVLJENJE

   
  Počutje v vsakem prostoru narekujejo stanovalci. Knjigoljubci obtežijo knjižne police s starimi knjigami, kuharji po kuhinji razpostavijo začimbe. Rastline nam prinesejo košček narave, kadar nam je primanjkuje. Mi smo tisti, ki bomo naše bivališče naredili prijetno, da ne bo le lep razstavni prostor. Oblikovanje prostorov naj bo strast in ne nujno zlo.
Made by Pixel
All Rights Reserved 2019

Pišite nam:

E-pošta:

[email protected]

Obiščite nas:

Celovška cesta 32,
1000 Ljubljana

Pokličite nas:

dipl. diz. Adam Adamič

+386 (0)51 416 493

dipl. diz. David More

+386 (0)40 619 665