fbpx

3. del - prenova hiše ali stanovanja - notranja vrata

Skoraj vsaka prenova stanovanja, hiše, vikenda - lahko bi rekli kar vsaka nepremičnina - potrebuje notranja vrata. Izbira notranjih vrat na tržišču je ogromna. Pred nakupom je dobro vedeti, kakšna notranja vrata si želimo ali pa se o njih posvetujemo s podjetjem za notranje oblikovanje prostorov. Ali gre za navadna krilna, morda za drsna, mogoče pa so nam všeč harmonika vrata. Na voljo so nam v različnih materialih in barvah, nudijo pa nam tudi različne načine odpiranja.

Velikokrat nam trgovci ponujajo notranja vrata na akciji, ki pa ne sme biti glavni razlog za nakup, saj opremljanje stanovanja, hiše ali poslovnega prostora ni stvar, ki jo počnemo vsak dan, zato pa je predvsem pomembna kvaliteta. Poglejmo najaktualnejše tri sisteme odpiranja oz. vrste notranjih vrat.

Krilna notranja vrata –  gre za najpogosteje uporabljena vrata v hišah in stanovanjih. Sistem odpiranja je enostaven. Vrata se odpirajo s pomočjo kljuke. Obvezen element pa je tudi vratni podboj, na katerega so vrata pritrjena. Podboji so lahko različnih širin in so odvisni od stene, na kateri bodo oz. so vrata nameščena, lahko pa so tudi skriti oz. udelani v steno. Dosegajo širino od 85 do 175 mm z možnostjo razširitve do 300 mm.  Krilna notranja vrata so običajno lesena in steklena. Pri lesu lahko izbiramo med številnimi barvnimi dekorji in okvirji, ki se prilegajo praktično vsakemu stanovanju. Lesena so lahko klasična ali pa masivna. Temu je primerna tudi cena izdelka. Pred nakupom pa je smotrno preveriti tudi, kakšna je za notranja vrata akcija, saj se lahko hitro privarčuje kak evro. Cenovni razpon pri izbiri notranjih vrat je velik. Najcenejša izvedba je na voljo že za nekaj 10 evrov, cene boljših masivnih notranjih vrat pa dosežejo lahko tudi 1.000 evrov in več. Razlika je seveda očitna, pa verjemite, da tudi kvaliteta.

Steklena notranja vrata so narejena iz kvalitetnega varnostnega stekla. Na voljo je večje število različnih tipov stekel z različnimi vzorci. Pritrjena so lahko z aluminijastim okvirjem ali direktno na steno.

Drsna notranja vrata – najbolj primerna za manjša stanovanja, kjer primanjkuje prostora, so izjemno tiha, hkrati pa tudi atraktivnega videza, ko gre za notranje oblikovanje.  Najpogostejša materiala drsnih vrat sta steklo in les. Prednost stekla pred lesom je ta, da steklena drsna vrata prepuščajo prehod svetlobe, tudi če so vrata zaprta. Izbiramo lahko med številnimi vzorci na steklu ali različnimi vrstami lesa. Drsna vrata se premikajo po vodilih. Lahko imajo samo zgornja vodila (viseča vrata) ali kombinacijo zgornjih in spodnjih vodil.  Odpirajo se v steno ali ob steni.

Harmonika vrata – lahko bi jim rekli tudi zložljiva. Sestavljena so iz več segmentov, odpirajo in zapirajo pa se po sistemu harmonike. Uporabljamo jih lahko kot predelne stene v stanovanju (največkrat med kuhinjo in dnevnim prostorom, saj zavirajo neprijeten vonj, ki prihaja iz kuhinje), gostinskih lokalih ali jedilnicah. Najpogosteje uporabljen material je iveral. Harmonika oz. zložljiva notranja vrata so enostavna za montažo. Dimenzijsko niso omejena, saj jih lahko uporabljamo v dolžino celo do 18 m. Nudijo dobro toplotno in zvočno izolacijo, za kar poskrbi filc, ki ga lahko obložimo na notranji strani vrat.

Kvalitetna notranja vrata po ugodni ceni vam lahko dobavimo mi, pri našem izvajalcu Mizarstvo Markelj. Na voljo pa so vam tudi pri različnih ponudnikih stavbnega pohištva ter večjih trgovskih centrih z opremo za dom in gospodinjstvo.

Made by Pixel
All Rights Reserved 2019

Pišite nam:

E-pošta:

[email protected]

Obiščite nas:

Celovška cesta 32,
1000 Ljubljana

Pokličite nas:

dipl. diz. Adam Adamič

+386 (0)51 416 493

dipl. diz. David More

+386 (0)40 619 665